350 km trasy, 750 miasto, czasem w palnik z przewaga spokojnej jazdy :wink:
Żywotnośc Turbosprężarki
Zwiń
X
-
To już spore zużyciewww.soft-car.pl
www.chiptuning-gdansk.pl
- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
- Wyłączanie DPF
- Hamownia Obciążeniowa
Komentarz
-
-
No to wskrzeszam temat turbinki.
Przeczytałem cała lektorke i cały czas neka mnie pytanie nowa (i jaki jej koszt) czy regeneracja koszt ok 800 pln z tego co mi powiedziano.
Napewno jest do roboty jest zachlapana olejem i ubywa oleju w silniku, pozatym od czasu do czasu potrafi komputer wyłaczyc turbine i moge wtedy jechac max 130 przy 3k obrotow (mowimy o silniku 1.9 TDI 110KM ASV z przebiegiem 285k) po resecie tzn. przekrecenieu kluczyka w pozycje 0 nastepnie 1 moc powraca. jeden kolega powiedział ze wystarczy przeczyscic łopatki na turbinie bo sie zacieraja, ale ten olej nie daje mi spokoju wiec zaczynam skłądac kase. Przy takim przebiegu podejzewam ze regeneracja juz była wiec zastanawiam sie czy mozna ja regenerowac kilkakrotnie czy raczej uzbierac na nowke.
Piszecie ze jak wam turbo siadło to silnik do remontu, a nie jest tak ze komputer je wyłaczy i silnik bedzie smigał bez turbo i max obroty bede 3tys ??Szukajacy Octavi I (juz nie, juz posiadajacy )
Po roku 2002
1.9TDI do 110KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez B4rdPrzy takim przebiegu podejzewam ze regeneracja juz była wiec zastanawiam sie czy mozna ja regenerowac kilkakrotnie
co do regeneracji (dobra cena) - nie regenerują twojej turbiny tylko dają na wymianę
zastanawia mnie ten "powrót" mocy - zacznij od dobrego mechanika i oczyszczenia zaworu i sprawdzenia dolotów turbiny. Może masz gdzieś dziurę i zasysa lewe powietrze. Jak masz gdzie podjedz i sprawdź na kompie na jakim poziomie obrotów załącza się turbina. Jak te drobne zabiegi nie pomogą wymień na regenerowana ale z gwarancją. Pamiętaj że do regeneracji trzeba doliczyć wymianę + ewentualne dodatkowe części (uszczelniacze, doloty itp) w zależności od zużycia.Nabytek w 04.2010 r czyli 2,0 TDI.
Po drodze Verso 2,0 D4D, Auris 1,6 Velmatec
A teraz jest 1,4 TSI z 2012
Komentarz
-
-
Mojemu koledze nie dawno padła turbina, takie objawy jak u B4rd. Znalazł firmę w Łodzi która zregenerowała ją za 600 złociszy. Zadowolony że niedrogo zapłacił w pełni szczęścia postanowił ją sprawdzić i po przejechaniu niewiele ponad 100km samochód wskoczył na duże obroty i zrobił sieczke w silniku. Okazało się że olej poszedł z turbiny do silnika. Koszt naprawy 6tyś zł. Firma która regenerowała turbine nie przyznaje się do błedu , rzeczoznawca powiedział że może ich podać do sądu ale marne szanse gdyż cieżko bedzie im udowodnić że to oni zawalili. Także radzę omijać magików w zadupnych warsztatach, najlepiej poczytać opinie i zapłacić parę groszy więcej żeby nie mieć podobnych przykrych niespodzianek.
Komentarz
-
-
Z tego co ja wiem, to faktyczniew Łodzi/Wrocławiu naprawiają za okolo 600/700 zł, w wawie (kolega z forum jeden robi u nich) to koszto conajmniej 1200 zł.
Kiedyś pytałem sie na Syreny to chcieli 2500 (jak pamietam)
Nawet w ASO w Wawie się dowiedziałem ze chcią 7000
Koszty różne, co za tym idzie = materiał również, w konsekwencji żywotność!
Cudów nie ma, nikt społecznie nie robi, a biedny dwa razy płaci.
[ Dodano: Pią 05 Sie, 11 15:26 ]
dodam że u mnie orginał trzyma się 240kSkoda i nie tylko: Skoda, warsztaty, opinie
Komentarz
-
-
kkuligowski dzieki za info. zastanawiam sie tylko ze jak oddam do mechanika od mi za sprawdzenie wezmie juz 100 potem komp 50 i pewnie cos tam jeszcze wymysla to bedzie juz 200 a jak sie zdecydyje na wymiane na zregenerowaną to bedzie to 800 jak poszukam pozadnej firmy z gwarancja to niech bedzie nawet ten 1000 ale bedzie dobrze, a tak to wezma 200 stwierdza ze do wymiany i wezma jeszcze 1000 i bedzie 1200 hmm chyba uzbieram tego 1000 i zdecyduje sie na regeneracje
W kazdym badz razie dzieki, chłopaki za dobra radeSzukajacy Octavi I (juz nie, juz posiadajacy )
Po roku 2002
1.9TDI do 110KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RugetB4rd wiem co czujesz, moj szkodnik co prawda nie traci oleju ale odcina mnie raz na jakis czas na autostradzie... i tez mi sugerowano czyszczenie ale na slasku mowia o ok 500-600 złale licze ze znajdzie sie ktos kto zrobi to po znajomosci lub da zniżke :P hahaha
Tym bardziej ze to mało bezpieczene.Skoda i nie tylko: Skoda, warsztaty, opinie
Komentarz
-
-
moj serwis wymienial mi juz pelno rzeczy i doszli do tego po bledach na komputerze :P ale okazał sie serwis bardzo fajny bo jak okazywalo sie ze moja wczesniejsza czesc byla sprawna to wkladali ja spowrotem a za tamta nic nie placilem :P (a za jezdzenie na nowej czesci tez nic:P dopiero przy wymianie miski se odbil :P)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rugetmoj serwis wymienial mi juz pelno rzeczy i doszli do tego po bledach na komputerze :P ale okazał sie serwis bardzo fajny bo jak okazywalo sie ze moja wczesniejsza czesc byla sprawna to wkladali ja spowrotem a za tamta nic nie placilem :P (a za jezdzenie na nowej czesci tez nic:P dopiero przy wymianie miski se odbil :P)
Komentarz
-
-
w gliwicach na samym poczatku ulicy toszeckiej) wjazd jest pomiedzy orlenem a sklepem lidl jedzie sie uliczka do konca i po lewej skup złomu a poprawej widac nad bramą logo skody
) nie moge znaleźć nigdzie wizytówki ale na 80% to jego numer 32 332 51 98 zwykle czeka sie ok 2 tyg w kolejce na wolny kanał
:P moje turbo zato trafi do autoryzowanego serwisu mercedes benz :P tak wiem zdrada :P ale po godzinach sie pobawią :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez B4rdZamieszczone przez pskosznową cena 2250 zł
""Witam,
Domyślam sie że trafiłeś do mnie przez OCP, w związku z tym cena jak dla forumowicza byłaby 2.290 zł (z VAT). Jeśli jesteś z W-wy to byłby to koszt całkowity. W przypadku wysyłki (kurierem) przesyłka doubezpieczona na wyższą wartość +30 zł. Dostępna od ręki, wysyłka w ciągu 24h.
Zapraszam
Pozdrawiam
Radosław Szewczyk
-----------------------------------------------------
RS LOGIS
ul. Polaka 1/4
02-777 Warszawa
Mobile: +48 512 361 861""pozdrowienia
Komentarz
-
Komentarz